Správa z druhého kola Pandant GETC

uverejnil:Juraj Waczulik 07.10.2015 | kategória:Medzinárodné Go podujatia

Včera (6.10.) sme úspešne zdolali Dánov 4:0, čím sme sa dostali na 2. pozíciu v tabuľke. Hrali sme v zložení Palko, Maroš, Martin a ja. S kým sme hrali sa môžete pozrieť tu: http://pandanet-igs.com/communities/euroteamchamps/rounds/286

 

Xaverko z pracovných dôvodov musel na poslednú chvíľu odriecť svoju účasť. Tým pádom som ho musel zastúpiť a nemohol sledovať ostatné partie. Takže môžem napísať niečo len o tej svojej. Dúfam, že vás to nebude nudiť.

 

Natrápil som sa teda dosť. Skončil som až posledný aj po Paľkovi, ktorý svoju partiu začal až o hodinu neskôr. Stručne sa dá povedať že som tento raz mal viac šťastia ako rozumuJ

Hral som s Kjeldom Petersenom (1d). Partia začala pre mňa celkom dobre. Bol som biely a zahral som moje obvyklé 2 prvé  ťahy. Súper hral san-ren-sei, tak som si povedal, že zahrám to, čo nás naučil Paľko na Go kempe v Kysaku. Keimou som zaútočil na horný roh a po zovretí skočil na san-san. V dolnom rohu som urobil to isté, ale tento raz súper bránil roh bambusom. Poučený Paľkovými prednáškami som sa rozšíril o 3 priesečníky pozdĺž spodnej strany dosky a súper hneď skočil medzi dva moje kamene.

V tomto okamžiku mi došli moje teoretické vedomosti, lebo hrať podpojenie, ako sme si ukazovali na prednáške, mi prišlo v danej pozícii nesprávne. Bál som sa, že by čierny na pravej strane urobil veľké územie. Tak som vyskočil iken-tobi (ako hovorí Milan Jadroň, tým sa dá doskákať aj k 5 danu).

Toto rozhodnutie do veľkej miery predurčilo ďalší priebeh partie. Postupne sa mi podarilo zahrať 2 rohové závory na ľavej strane, mal som živú skupinu v pravom hornom rohu a veľké „skoro“ územie v ľavej dolnej štvrtine dosky. Jediný problém bola slabá skupina strede s jedným okom, ktorá vznikla z toho iken-tobi.

Súper mal podstatne menej bodov a ešte tú moju skupinu (v snahe zabiť ju) nahnal do svojho jedného veľkého územia. Pripadalo mi to celkom v pohode, kým som nezistil, že nemám kde urobiť druhé oko. Moja skupina mala v tom čase 27 kameňov, takže aj s okolím  išlo nejakých 60 bodov.

Bolo to na uterák, ale keďže som nevedel, ako hrajú ostatní, rozhodol som sa v hre pokračovať. Nakoniec sa z toho vyvinul zložitý boj 6 skupín o prežitie, v ktorom bolo asi 5 všelijakých ko. Urobil som tri veľké chyby, lebo väčšina toho boja sa odohrávala v byoyomi.

Súper asi spravil ešte viac chýb. Hral na istotu a ako sa hovorí, najťažšie je vyhrať vyhratú partiu.

Nakoniec to dopadlo tak, že som prišiel o dve iné skupiny (dokopy asi 40 kameňov), ale tú pôvodnú skupinu som zachránil a zajal jednu súperovu skupinu. Navyše som pri tých bojoch vyrobil dve celkom slušné územia. Myslel som si však, že stále prehrávam.

Nakoniec, ako býva mojim dobrým zvykom, v mikro koncovke som dal súperovi ešte jednu šancu a urobil som hlúpu chybu. Nevšimol som si, že sa jedna z mojich zvyšných skupín dostala do problémov a súper ju môže zabiť cez ko, pričom som nemal žiadnu adekvátnu hrozbu. Súper však zahrozil nesprávne, tak sa nakoniec nič nestalo. Keď sme spočítali partiu na moje veľké prekvapenie som vyhral o 13,5 bodu. Myslím, že súper tiež neveril vlastným očiam, keď to uvidel, veď mi dokopy zajal 43 kameňov (proti mojim 23 zajatcom).

Celkovo to bola neskutočná partia plná zvratov a chýb. Skúsim Palčimu navrhnúť, aby ju rozobral na niektorej z budúcich prednášok vo Viktorovi (aby všetci videli ako sa nemá hrať).

 

Ináč som medzi časom zistil, že sa SGF súbory s partiami dajú stiahnuť rovno z Pandanet stránky. Stačí kliknúť na výsledok partie v detailných tabuľkách zápasov príslušného kola. Tú moju môžete stiahnuť priamo tu: http://pandanet-igs.com/system/sgfs/4501/original/NCARDZXZLT.sgf?1444189030

 

Ďalšie kolo hráme 27.10. s Nórskom. Tak nám všetci držte palce!

 

JW (Captain)

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.