Chcem hrať Go


Chcete si zahrať Go, no neviete ako a kde? Tento článok je určený práve pre Vás.

Nepoznám pravidlá Go

Pokiaľ nepoznáte pravidlá, všetci goisti Vám ich radi osobne vysvetlia v každom klube (viď nižšie).

Ak nemáte možnosť navštíviť klub, odporúčame Vám začať s týmto článkom:
Pravidlá Go

Prípadne, ak viete po anglicky, tento web učí pravidlá Go a niečo viacej o stratégii hry interaktívnym spôsobom:
Interactive Way To Go

Poznáte už pravidlá Go a radi by ste si zahrali naživo?

Máte niekoľko možností. Prvou možnosťou sú pravidelné stretnutia hráčov Go v Bratislave a Košiciach

Strenutia Bratislava:
Go Klub Taogo, nepravidelne sa stretáva v Hoteli Viktor na Kremnickej
www.taogo.taojoga.sk taogo@taojoga.sk

Pravidelne stretávajúca sa skupina mladých Go hráčov organizujúci sa na Facebooku:
Go Sessions Bratislava

Stretnutia Košice:
Go Klub Košice, štvrtky od 16:00 na Alejovej 1, krúžok je aktívny od októbra do mája.
kralikslavomir@gmail.com rabbits@seznam.cz 
Slavomír Králik - 0903 314 694

Go Klub Kirin Ki-In
draco@draco.sk

Nie som z Bratislavy, Košíc ani okolia
V takom prípade, ak máte záujem zahrať si Go naživo, môžete sa zúčastniť niektorého z Go turnajov. Každoročne sa na Slovensku odohrá niekoľko turnajov v rôznych lokalitách. Nazrite do kalendára turnajov a ak Vás niektorý z nich zaujme, napríklad aj lokalitou, neváhajte sa zaregistrovať. 

Ale ja nepoznám žiadneho hráča Go a nemám s hrou žiadne skúsenosti
To nie je vôbec žiaden problém! Go komunita na Slovensku je veľmi priateľská a iní hráči Vám vždy ochotne pomôžu vo Vašom spoznávaní hry Go. Hráči go na Slovensku sa tešia každému jednému záujemcovi o túto úžasnú hru. Komunita pozostáva z ľudí najrôznejších vekových kategórií, od detí cez študentov, dospelých až dôchodcov. Všetkých nás okrem priateľských vzťahov spája láska ku hre Go.

Chcem si zahrať proti počítaču

Aj takáto možnosť existuje. Na začiatok je to určite dobrá voľba, pretože si budete môcť zahrať kedykoľvek to bude Vám vyhovovať a Váš protihráč je priamo vo Vašom počítači. Prečítajte si náš článok o Programoch hrajúcich Go. Časom Vás však počítačové programy kvôli svojej monotónnosti môžu omrzieť. Zároveň je vždy dobré zahrať si proti čo najväčšiemu počtu oponentov, preto ak sa v Go chcete seriózne zlepšiť, odporúčame Vám hru proti ľudským protivníkom.

Chcem hrať Go online

Toto je jeden z najlepších spôsobov, ako sa ku Go môžete dostať, najmä ak vo Vašom okolí nie sú žiadne Go kluby. Existuje veľké množstvo online serverov, kde sa dá zahrať Go.

http://www.gokgs.com/ - KGS je známe najmä svojou priateľskou komunitou, hráva na ňom veľa hráčov a preto by ste nemali mať problém nájsť protihráča bez ohľadu na Vašu silu. Nevýhodou serveru je závislosť od Javy, s čím niekedy zvyknú byť problémy. Na webe je k dispozícii stiahnuteľná verzia KGS klienta ktorá navyše funguje ako veľmi dobrý editor SGF súborov (súbory ktoré zaznamenávajú Go partie). Taktiež existuje Android aplikácia, vďaka ktorej môžete hrať z mobilu, je však pomerne drahá. Nezabudnite si otvoriť miestnosť Slovenský kútik. Na tomto serveri existuje aj slovenský kútik Go.

https://online-go.com/ - OGS vám umožní zahrať si z Vášho prehliadača bez potreby inštalácie Javy či iných pluginov. Pokiaľ nie ste technický typ, táto stránka poskytuje jednu z najľahších ciest ako hrať Go po internete. Má možnosť korešpodenčného Go, funguje aj na prehliadačoch smart zariadení s operačným systémom Android a iOs. Nevýhodou je, že tento server navštevuje výrazne menej hráčov a rankovací systém nie je najspoľahlivejší. Stále je to však veľmi dobré miesto, kde si môžete zahrať Go.

http://www.tygemgo.com/ - Tygem je kórejský server, ktorý je vždy plný hráčov. Je populárny najmä v Kórei. Známe o ňom však je, že hráči so slabšími triedami sú v skutočnosti omnoho silnejší, preto je tento server vhodný najmä pre silnejších, skúsenejších hráčov. Tygem má aj svoju Android a iOs aplikáciu. Avšak iOs aplikácia v čase písania tohto článku máva časté výpadky, je oklieštená a ľahko sa môže stať, že kameň položíte tam kde ste nechceli. Android aplikácia v čase písania tohto článku je žiaľ dostupná iba v kórejskej verzii. Ak ste ochotný prekúsať sa cez kórejské znaky štýlom pokus-omyl, dá sa prostredníctvom aplikácie odohrať plnohodnotná partia bez strachu o náhodné nesprávne položenie kameňa.

http://www.wbaduk.com/ - WBaduk je další kórejský server. Zadarmo k stiahnutiu existuje aj aplikácia pre iOs a Android.

http://pandanet-igs.com/communities/pandanet - Internetový Go server, na ktorom sa hrajú európske majstrovstvá tímov a iné súťaže. Poskytuje zdarma klientov pre všetky operačné systémy, vrátane aplikácií pre Android aj iOs smartfóny a tablety.

Chcem sa zlepšiť

Najlepším spôsobom ako sa dá zlepšiť je hrať veľa partií. Pomáha tiež riešiť tsumego problémy. Pekné tsumego problémy nájdete napríklad na stránke http://www.goproblems.com/.

Kde sa to dá kúpiť?

Materiál pre hranie Go - dosky a kamene, ale aj dózy na kamene a podobne sa dajú objednať z Českej republiky z e-shopu http://www.go-shop.cz/

Mám otázky o Go

Ak sa chcete opýtať na čokoľvek o Go, môžete nás kontaktovať buď prostredníctvom našej Facebook stránky, alebo emailom na slovakgo@gmail.com. V neposlednom rade môžete kontaktovať ľubovoľný z Go klubov, alebo prísť na stretnutia, turnaje, workshopy, prednášky, prezentačné akcie a pod. a opýtať sa Vašu otázku osobne.