Programy na stiahnutie



Návod na stiahnutie, popis, veľkosť...

Kliknutím na obrázok program stiahnete (uložte na disk). Súbor (názov.zip) obsahuje zbalený vlastný program. Vnútri adresára nájdete spúšťací súbor.EXE vlastného programu.
Ak budete mať s niektorým programom problém, pošlite mi e-list na adresu vallo-&-inmail.sk (namiesto -&- vložte @ )


 :-)  Toto je iba ilustrácia! Kliknite nasledujúce! Nenechajte sa odradiť tým, že podstatná časť hrajúcich programov je pod DOS-om. V programovaní GO je to ťažké - a pokroky sú zatiaľ neveľké. Programy šachové už dnes hrajú na úrovni veľmajstrov, ale v GO to nejak nejde, hoci pravidlá sú tak jednoduché... GO je inteligentná hra. Nenadarmo majster sveta v šachu Leibnitz povedal: Ak šach je z doskových hier kráľom - tak GO je cisárom.

Skúste program proti programu (prepínajte s Alt+Tab) - uvidíte, že Goliath (hoci vyzerá ako "škaredé káčatko") pravidelne vyhrá !

Obrázok vedľa je vstupná obrazovka programu "Many faces of GO" (voľne: Mnohotvárne GO).


Programy hrajúce go
Stiahni! - (download) Program: GNU Go

Verzia : Windows, GNU/Linux
GNU Go - Domovská stránka

Popis: GNU Go je go bot, s ktorým si môžete zahrať. Momentálne je to pravdepodobne najlepší počítačový program hrajúci Go dostupný zadarmo. Tento program sám o sebe nefunguje, potrebujete si ešte stiahnúť nejaký editor, ktorý má podporu hrania proti botom. Príkladom takého editora je Drago, ktorý uvádzame nižšie na stránke.
Stiahni! - (download) Program: Goliath

Autor : Mark Boon (Holandsko)
Verzia : DOS
Jazyk : slovensky (preklad: Rastislav Vallo)
Úroveň : asi 9-14 (?) kyu - Doska: 9, 13, 19
Veľkosť súboru : 137 kB
GOLIATH - Domovská stránka

Popis : Jeden z najlepších hracích, strategicko-taktických algoritmov. Majster sveta z roku 1990 (slovenská verzia). V rozsahu neuveriteľných 137 kB sa skrýva "za málo peňazí veľa muziky". Aj dnes "občas" vyzvŕta súčasné najlepšie programy ako HandTalk, alebo Wulu. V adresári nájdete aj slovenský návod na ovládanie (citajma.txt).
V súčasnosti existuje aj Win-verzia (99 $ USD) vrátane riešenia Tesuji.
Stiahni! - (download) Program: MFGO - Many faces of go

Autor : David Fotland (USA)
Verzia : DOS
Úroveň : asi 12-16 (?) kyu - Doska: 9, 13, 19
Veľkosť súboru : 331 kB
MFGO, David Fotland - Domovská stránka

Popis : Elegantný, asi najlepšie spracovaný program po stránke grafiky a obsluhy. Obsahuje aj pravidlá GO - učiteľa, riešenie problémov a možno ním prehrávať (editovať) partie. Win-verzia predávaná na CD (89 $ USD) je založená na úplne tej istej (osvedčenej) grafike ako program, ktorý si môžete stiahnuť.
Stiahni! - (download) Program: Nemesis - Go Master v. 3.9

Autor : neznámy
Verzia : DOS
Úroveň : asi 15-18 (?) kyu - Doska: 9, 13, 19
Veľkosť súboru : 154 kB

Popis : Jeden z najskorších solídne spracovaných programov. Obsahuje riešenia "Joseki", ale samotný algoritmus hry je pomerne slabý. Hodí sa však pre začínajúcich hráčov - pekne znázorňuje územný vplyv.
Stiahni! - (download) Program: EzGo

Autor : Bruce Wilcox
Verzia : DOS
Úroveň : asi 15-18 (?) kyu - Doska: 9x9 a 19x19
Veľkosť súboru : 158 kB
EzGo, Bruce Wilcox - Domovská stránka

Popis : Zaujímavo spracovaný program. Umožňuje nastaviť štýl Psycho a Leader, pri voľbe "Safety" permanentne zobrazuje územný vplyv nevtieravo farebne rozlíšenými čiarami. Jeho hracia úroveň je však slabá. Nenechajte sa odradiť pri jeho štarte (neklepte na klávesnicu :-) ...povinne si musíte odpozerať údaje o autorovi - trvá to asi 15 sekúnd!
Dariush 3D a 2D ver.: 5.2.0.1

Autor : neznámy (Fred?)
Verzia : Win
Úroveň : asi 12-15 (?) kyu - Doska: 9, 13, 19
Veľkosť súboru : 3,95 MB

Popis : Jeden z najnovších programov od francúzskeho autora v dvoch verziach:

  • Dariush 3D zobrazuje dosku z pohľadu hráča (sklon možno nastviť)
  • Dariush 5.2.0.1 je vo verzii 2D a je to praktickejšie. Možno nastaviť úroveň, handicapy a komi. Zobrazuje územný vplyv.

    Z hľadiska úrovne "nič nové". Inštalačný "SETUP.EXE" súbor možno stiahnuť z domovskej stránky - je to voľne šíriteľný program.

Stiahni! - (download) Program: Turbo Go - verzia 3.1

Autor : Arnoud van der Loeff
Verzia : WIN 95/98/2000
Úroveň : asi 12-16 (?) kyu - Doska: 9, 13, 19
Veľkosť súboru : 562 kB
TurboGo - Domovská stránka

Popis : Program pre "Okná"! Dobre a prakticky spracovaný program. V hlavnom okne sa objavia ďalšie 3 "pod-okná": samotná partia, informácie o partii (nastavenia) a okno notácie. Hoci ilustračný obrázok ukazuje partiu na gobane 9x9, hrať sa dá aj na 13x13 a 19x19 - stačí kliknúť ikonu v menu. Program je 3-jazyčný, plne funkčný a pri štarte kliknite vždy "Evaluate", po skončení "Leave" ;-) Hrať možno na 1-3 úrovni. Autor zablokoval úroveň hry 4 a 5. Ktovie, ako hrá na päťke, ale DOS-ovský Goliath ho na trojke nabije.
Stiahni! - (download) Program: Hand Talk 9x9

Autor : Prof. Chen Zhixing (Čína)
Verzia : DOS
Úroveň : 4-7 kyu podľa Nihon Ki-in ! - Doska: iba 9x9
Veľkosť súboru : 96 kB
HandTalk - Domovská stránka

Popis : Malý brat majstra sveta 1991-1996. Ale aj "malý brat" hrá ako majster sveta! Hrá však len na doske 9x9. Umožňuje mnohé nastavenia a popri myslení stíha aj hrať - hudbu. Hrá a počíta podľa japonských, čínskych alebo Ing-SST pravidiel. Počas hry permanentne zobrazuje stav - číselne.
Voľná čierna plocha okolo dosky je rezervovaná pre goban 19x19, ale z programu ju nedostanete. Komerčná Win-verzia HandTalk'98 má veľmi podobnú grafiku, usporiadanie a ovládanie - stojí 59 $ USD.
Stiahni! - (download) Program: Igo Win 9x9

Autor : David Fotland (USA)
Verzia : Windows 95/98/2000
Úroveň : 12-16 kyu - Doska: len 9x9
Veľkosť súboru : 787 kB
IgoWin - Domovská stránka

Popis : Vydarené dieťa autora programu "Many faces of Go". SAG vrele doporučuje pre začiatočníkov odvážneho ducha!

Program "bez diskusie" naštartuje tak, ako vidíte na obrázku - ocení vás na najnižšiu triedu-úroveň 25 kyu, dá vám 5 kameňov "fóra" (náskok, handicap), a položí biely kameň. Ak jeden kameň v úvode hry predstavuje potenciál asi 8-10 bodov územia, potom pri ploche 9x9 (81 bodov) nemôžete prehrať, aj keď hráte prvú partiu v živote.
Hneď ako vyhráte prvú partiu (to dúfam), IgoWin vám zvýši triedu (spočiatku aj o niekoľko stupňov - hoci na 21 kyu) a súčasne uberie handicap. V novej partii vám poskytne náskok už len 4 kameňov, a tak postupne po vašich výhrach vám bude stúpať trieda a znižovať sa bude handicap. Ak budete vytrvale vyhrávať, dostanete sa na úroveň triedy 7-8 kyu a začnete hrať ROVNÉ partie! Gratulujem! Potom si IgoWin zmení farbu (bude čierny) sám si postaví "fóra" - najskôr 1 kameň - a vy budete stúpať v triede až po 1 kyu a potom dosiahnete 1 dan, 2 dan...
Otestujte sa! Je to výborná zábava.
+++
V adresári IgoWin nájdete aj výborné pravidlá GO (v angličtine) v súbore Tutor.hlp a návod s go-informáciami v súbore Igowin.hlp.
Pravidlá GO
Stiahni! - (download) E-book: Pravidlá GO

Autor : Karl Baker (USA)
Vydala: AGA - Americká Asociácia Go
Verzia : Win 95/98 - PDF formát pre Adobe Acrobat Reader
Veľkosť súboru : 158 kB
AGA - The Way To Go

Popis : Pekne spracované pravidlá go vo forme PDF e-booku.
Editovacie programy
Stiahni! - (download) Program: Drago

Autor : Gilles Arcas (Francúzsko)
Verzia : Windows 
Jazyk : anglicky, nemecky, francúczsky
Drago - Domovská stránka

Popis: Drago je go editor fungujúci na platforme Windows.
Umožňuje upravovať pozície na doske, prehrať si partie a podporuje hru proti herným botom (tých si musíte stiahnúť zvlášť)
Stiahni! - (download) Program - Editor: GoWrite - verzia 1.4

Autor : Lauri Paatero (Fínsko)
Verzia : WIN 95/98/2000
Doska: 9x9, 13x13, 19x19
Veľkosť súboru : 1.1 MB (original ZIP súbor)
Go Write - Lauri Paatero

Popis : Jeden z mnohých a najznámejších voľne prístupných editorov go-partií. Umožňuje editovať viaceré formáty záznamu (sgf, go, mgt, gwt, gwr). K záznamu partie možno vkladať (a potom editovať) komentár a varianty.

Obsahuje integrované pravidlá GO (vo fínštine) z ikony Help.