Rozhovor s Palom Lisým

uverejnil:Lukas Vyletel 15.06.2014 | kategória:Všeobecné

Na Slovenskom festivale Go sme si sadli s Palom Lisým na pár slov ohľadom jeho nedávneho úspechu a prehodili sme pár slov o jeho budúcich plánoch aj o slovenskom Go. Rozhovor si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch.

 

Si európsky profík. Splnil sa ti sen?
PL: Áno, splnil sa mi sen. Som veľmi rád, že sa mi to podarilo. Nebolo to vôbec ľahké, bolo v tom veľa námahy, koncentrácie a sily a nakoniec sa mi to, myslím že aj trochu so šťastím podarilo.

 

Čakal si pred turnajom, že budeš prvým európskym profesionálom?
PL: Ja osobne som to nečakal, pretože šance boli pre každého, myslím si, podobné, ale všelikde hovorili, že by boli prekvapení, keby som ním nebol. Ja som bol prekvapený, že oni to hovorili, pretože podľa mňa tých 16 ľudí, čo tam bolo, boli viac-menej všetci vyrovnaní. Nakoniec sa to podarilo mne.

 

A ako sa vyvíjali tvoje očakávania počas turnaja?
PL: V prvom kole, keďže som bol nasadený ako papierová jednotka, som hral s papierovou 16-kou. Tá partia mi pripadala vcelku ľahká. Ale potom hneď v druhom kole som narazil na Jána Šimaru, ktorý je môj dlhoročný súper a po tej partii som vedel, že to nebude vôbec, vôbec ľahké.

 

Kto má podľa teba teraz najväčšiu šancu stať sa druhým profesionálnym hráčom?
PL:Je to naozaj veľmi otvorené, ale môj typ je, že to bude Mateusz Surma, najmladší účastník kvalifikácie.

 

Kam sa bude tvoja go kariéra uberať teraz? Máš nejaký ďalší cieľ, ktorý by si chcel dosiahnúť?
PL: Chcem, aby dosiahnutie tohto titulu nebol koncom mojej kariéry, ale práve naopak, začiatkom.  Chcel by som reprezentovať Európu tak, že by som porazil profíkov z ázijských aj iných krajín, ale neviem či sa mi to podarí. Teraz pôjdem do Číny na 5 a pol mesiaca a tam sa budem snažiť byť ešte lepším.

 

A čo mimogoistická kariéra? Teraz si skončil strednú školu, chystáš sa študovať na vysokej škole? Na akej?
PL: Už som nad tým rozmýšľal a došiel som k záveru, že to či pôjdem na vysokú školu a kedy pôjdem sa uvidí po pol roku tréningu v Číne a podľa toho čo sa tam udeje sa rozhodnem aj na akú školu pôjdem. Rozmýšľam, že by som išiel študovať IT, prípadne čínsky jazyk. 

 

Dávaš väčší dôraz na vzdelanie a potenciálnu prácu, alebo skôr dúfaš, že ťa Go uživí?
PL: Najradšej by som bol, keby sa dalo z Go uživiť. Myslím, že sa to už dá, pokiaľ je niekto v európskej špičke. Otázka je však, dokedy sa bude dariť zostať v tej špičke. Preto by som chcel mať možnosť si nájsť aj normálnu prácu, keby som chcel pracovať. Nejaké zadné dvierka, ak by to už s Go nešlo, aby som mal príležitosť sa uživiť aj niekde inde.

 

Myslíš si, že sa do najbližších 10 rokov na Slovensku nájde nový európsky profesionálny hráč? Čo by si prípadne poradil niekomu s takouto ambíciou?
PL: Ťažko povedať. Myslím si, že šanca tam je. Šanca tam určite je. Ale keď sa na to pozriem tak, že za 10 rokov bude ešte 19 nových profíkov a na Slovensku máme po mne najsilnejšiu triedu tretí dan, tak je to trochu nepravdepodobné. Ale samozrejme šanca tam je. A poradil by som, že ak niekto má hru go naozaj rád, tak nech sa ňou zaoberá, nech hrá partie a keď ho to bude baviť, tak sa bude pri tom aj sám zlepšovať.

 

Čo je podľa teba na slovenskej Go scéne dobré a čo ti tu chýba?
PL: Na slovenskej Go scéne je podľa mňa dobré to, že atmosféra na turnajoch je veľmi priateľská a ľudia sa na turnajoch zabávajú. Mám veľmi dobrý pocit, keď som na slovenských turnajoch. A čo mi tu chýba, možno trochu mi tu chýba taká súťaživosť, väčšia športovosť v Go.

 

Máš pre goistov nejaký odkaz na záver?
PL: Chcel by som poďakovať svojmu otcovi, ktorý ma hru naučil a podporoval ma. Chcel by som poďakovať svojim učiteľom, najmä Mirovi Poliakovi a ľudom, ktorí ma brávali na turnaje, keď som bol ešte malý. Chcel by som sa tiež poďakovať všetkým Slovákom a všetkým, ktorí sa podujali na organizácii turnajov a taktiež účasti na turnajoch, čím podporili slovenské Go, pretože aj to mi pomohlo, aby som sa stal silným hráčom. Takže ďakujem všetkým.

 

Ďakujem za rozhovor
PL: Ďakujem

(Rozhovor bol autorizovaný. Pavol Lisý doplnil niektoré formulácie)

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.