Report z Majstrovstiev sveta v párovom Go

uverejnil:Lukas Vyletel 01.01.2023 | kategória:Reporty

Počas 32. medzinárodných majstrovstiev sveta v párovom Go v Japonsku sa konali 4 turnaje.

1. Hlavný turnaj (IAPG Cup / JAPG Cup)
2. The Matsuda Cup 7th World Students Pair Go Championship
3. The World Pair Go Official Handicap Tournament
4. The Araki Cup

Spolu so Zuzkou sme sa zúčastnili 3. a 4. turnaja, medzi ktorými sa odohrali aj výukové partie v pároch s japonskými profíkmi a priateľské partie náhodne zmiešaných párov. Triedy v turnaji nám boli určené podľa výkonnosti na pridelených Pandanet účtoch, kde bolo potrebné odohrať aspoň 20 partií. Na anglickej verzii stránky turnaja, sú však triedy pri pároch pridelené dosť nevysvetliteľným spôsobom, keďže neodzrkadľujú ani triedy z EGD, ani triedy z Pandanet účtov. Na japonskej verzii to však vyzerá, že triedy sú vypísané korektne, alebo aspoň bližšie k realite, takže pri hráčoch budem uvádzať aj tieto triedy. Zuzka nastupovala ako 1 kyu a ja ako 3 dan+.

Do Japonska sme prileteli 8. decembra s prestupom v Abú Zabí. Pred príchodom na hotel sme si urobili malú prechádzku po parku nad stanicou Ueno v Tokiu a následne až na hotel. Prvé 2 partie sa hrali 9. decembra poobede, takže ráno a doobedie sme využili na turistiku a návštevu chrámu Sensódži v Asakuse.

Ako prvý sme hrali The World Pair Go Official Handicap Tournament, kde sme boli v C skupine. Skupiny boli A, B, C a D a v každej bolo 8 párov.

Prvú partiu sme hrali proti zmiešanému páru z Austrálie, Anny Chen 3d a z Nového Zélandu, Kevin Ho 4k. Začali sme veľmi dobre, hneď na začiatku partii sme získali veľký náskok a útok na súperovu skupinu, ktorý sme ale nezvládli a v procese sme si zabili vlastný roh. Časovo sme na tom však boli lepšie a v následných komplikáciách sa nám podarilo zabiť skupinu v strede dosky.

Druhú partiu sme hrali proti ďalšiemu zmiešanému páru z Rumunska, Laura Augustina Avram 3d+ a z Rakúska, Daniel Boesze 3k. S týmto párom sme sa stretli aj na EU kvalifikácii, kedy sme po ťažkej partii prehrali, a tak sme mali príležitosť na odvetu. Partia sa vysielala naživo na Pandanete a bola veľmi vyrovnaná. Podarilo sa nám vyhrať semeai aj s trochou šťastia, proti ich pokusom ožiť v našom území, po ktorom sa súperi vzdali.

Poslednú partiu sme hrali 3 hendikep proti páru z Japonska, Iwazaki Riho 7k+ a Nakaune Yosuke 3d. Výhodu hendikepu sa nám rýchlo podarilo stiahnuť, no následne sme trochu zariskovali a po mojom neúspešnom pokuse im zabiť roh sa partia vyrovnala. Mali sme ale výhodu času, čo sa ukázalo v koncovke rozhodujúce. V snahe hrať rýchlejšie sa dopustili chyby a chytili sme im veľkú skupinu kameňov.

Úspešne sme tak vyhrali všetky partie z prvého turnaja a umiestnili sme sa na 1. mieste C skupiny.

Po turnajových partiách sa hrali priateľské a výukové partie, ktoré sme hrali oblečení v krojoch a národných kostýmoch. Bola to veľmi príjemná skúsenosť a zábava, dúfam, že budú z toho zverejnené fotky.

Ďalší deň sa hral Araki Cup, boli sme v B skupine, v ktorej hralo 54 párov. Všetky 4 kolá sme hrali proti japonským párom s našim triedovým priemerom vyšším, než na predošlom turnaji, no aj napriek tomu sme vyhrali všetky 4 partie. Celkovo sme boli 4 páry so 4 výhrami a umiestnili sme sa na 3. mieste.

Všetci účastníci prvých 3 turnajov sa zúčastnili konferencie svetovej asociácie párového Go, kde sa preberal rozvoj Go v Južnej Amerike a Juhovýchodnej Ázii, pripomienky k aktuálnemu časovému nastaveniu, vidina rozvoja párového Go a jeho začlenenie do Olympijských hier.

Po skončení oficiálneho programu sme si urobili výlet do Kjóta, kde sme si pozreli rôzne pamiatky, mesto a urobili si aj krátku túru po horách k vodopádu Romon. Doobedu pred odletom sme si pozreli aj Naritu.

Boris Dovčík

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.