Rozhovor s Majstrom Slovenska Borisom Dovčíkom

uverejnil:Lukas Vyletel 10.05.2022 | kategória:Všeobecné

Tohtoročné MSR vo Vitanovej vyhral Boris Dovčík, napriek tomu, že hrá Go pomerne krátko. Mnohí hráči ho až tak dobre nepoznajú, a preto sme sa im ho rozhodli priblížiť. 

Čo je zač Boris Dovčík?

Mám 22 rokov, narodil som sa v Rožňave, ale odmalička som vyrastal v Košiciach. Aktuálne študujem na Technickej univerzite v Košiciach. Mám rád históriu a rôzne hry, hlavne strategické. Keby ste niekto mali chuť hrať Kriegsspiel dajte vedieť :P.

Kde a aké boli tvoje začiatky v Go?

Go som spoznal náhodou pri pozeraní seriálu Andromeda v roku 2018. Hlavné postavy hrali nejakú hru, ktorú som nikdy nevidel a zaujímalo ma, či naozaj existuje. Našiel som si ju teda na internete, naštudoval pravidlá a začal hrať na OGS partie 9x9. Hrával som ich skoro rok a keď ma prestávali baviť, tak som vyskúšal hrať 19x19 na rôznych serveroch.  

Ako vnímaš stav Go na Slovensku?

Čo sa týka komunity, za mňa osobne som bol veľmi milo prekvapený, že na Slovensku máme pomerne veľkú komunitu s dlhoročnou tradíciou. Nikto v mojom okolí Go nepoznal,  takže som uvažoval, koľko ľudí vôbec na Slovensku Go pozná a očakával som, že ich bude výrazne menej. Na druhú stranu je škoda, že Go na Slovensku má problém získavať nových aktívnych hráčov. Verím ale, že aktivity, ktoré s Žužu organizujeme  prispejú minimálne k rozšíreniu Go medzi slovenskú mládež.

Čo si vďaka Go získal?

Žužu :)

Koľko času venuješ príprave, zlepšovaniu sa v Go?

Veľa :D, skoro každý deň hrám niekoľko hier, primárne na ázijských serveroch, k tomu vo voľnej chvíli alebo popri nejakej inej práci mám pustené videá alebo streamy od silných amatérov alebo profesionálov. Donedávna som si prehrával partie Shusaka a Shueia, ktorých zbierky partií mám doma a k tomu ešte prejdenie si niekoľko iných kníh. Keby som to mal nejako spriemerovať povedal by som, že to môže byť aj 4 hodiny denne, +- 2 hodiny sledovania a+- 2 hodiny hrania.

Čo robíš okrem Go vo voľnom čase?

Na  základnej a strednej to bola športová streľba a počítačové hry, no podarilo sa mi so známymi presunúť záľuby z PC do reálneho života. Vždy som bol veľký fanúšik histórie a asi od 11 rokov sme cez PC robili rekonštrukcie napoleonských bitiek, ktoré vďaka super chlapcom z ČR môžem teraz zažívať naživo. Historických rekonštrukcií je v Európe hojne, no čas je neúprosný a tak sa nedá zúčastňovať na týchto akciách stále, ale som rád, že sa môžem aspoň pár krát do roka presunúť o 200 rokov naspäť v čase a žiť život vojaka vo francúzskej Grande Armée.

Aké sú tvoje životné ciele v najbližšom období?

Aktuálne je to úspešné ukončenie vysokej školy a skompletizovanie výstroje pre historické rekonštrukcie.

Aké sú Tvoje ambície v Go?

Mojím hlavným cieľom je byť spokojný so svojou hrou. Je to tak trochu začarovaný kruh, keďže nech sa človek akokoľvek  zlepší, stále vie nájsť vo svojej hre nedostatky, ktoré chce odstrániť, no keď si už myslí že ich odstránil, tak sa nájdu iné, alebo dokonca tie isté, len posunuté o úroveň vyššie. Som zvedavý, či sa mi tento cieľ niekedy podarí splniť :D

Čo by si zmenil na slovenskom Go?

Po hernej stránke by som povedal, že nielen slovenskému, ale všeobecne európskemu Go chýba agresia. Aspoň keď vychádzam z partií, ktoré som videl alebo hral. Na ázijských serveroch je to presne naopak, tam majú až prílišnú agresiu, no nájsť nejaký zlatý stred by mohlo príjemne oživiť a zdvihnúť kvalitu partií.

Deti zo Školy Go si obľúbili Tvoj citát „nehrajme sa na šteniatka“. Poznáš citát alebo motto, ktoré ťa vystihuje resp. je tvoje obľúbené?

Popravde práve tento :) Vychádza z anglického „playing puppy go“ kedy hráme vždy tam kde náš oponent aj keď máme väčšie miesta na doske a cieľom je nesledovať súpera ako šteniatko, ale hrať tam, kde je to dobré pre nás. Nie je to môj citát, ale sedí celkom pekne aj do života, nech si nenecháme skákať po hlave ale vezmeme veci do vlastných rúk.

 

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.