Mokrá-Horákov alebo ako sa dá s 2 bodmi umiestniť na 3. mieste (správa z turnaja)

uverejnil:Juraj Waczulik 18.10.2022 | kategória:Reporty

Mokrá-Horákov je pekná dvoj-dedinka na severovýchod od Brna vzdialená z Bratislavy cca 1.5 hodiny autom. Spolu s Tiborom Beckom (skončil na turnaji 8. s 2 bodmi) sme sa zúčastnili v septembri na druhom ročníku So-Imba Cupu, ktorý tu organizujú bratia Deferi s Gabrielou Vlad z Rumunska. Je to menší turnaj (tento rok sa zúčastnilo 23 hráčov), dobre zorganizovaný s občerstvením zdarma a príjemným ubytovaním v reštaurácii u Zajíčků. Hrá sa v príjemnom prostredí miestnej knižnice. 

Z môjho pohľadu bol tento turnaj super najmä preto, že som po neviem koľkých rokoch vyhral nejakú cenu. V prvom kole som hral s Broňom (Bronislav Snídal 3D). Prekvapivo som mal veľké šance na výhru, ale nakoniec som pre chyby v koncovke prehral o 1,5 bodu. Druhá partia bola pohodová, lebo som hral s Písom (Jan Šimara 6D). Celkom som si to užil aj keď bez akejkoľvek šance na výhru. 

Tretia partia bola kľúčová s Tristanom Deferom (2D). Mal som síce po dvoch kolách 0 bodov, ale s dvomi papierovo najsilnejšími hráčmi turnaja. Šťastnou zhodou okolností neboli prítomní žiadni ďalší veľmi silní hráči. Napríklad Kachna (Ondrej Kachyňa- môj nádejný zaťko) bol s Kikou na nejakej svadbe a Scurge (Ondrej Kruml) sa pripravoval na cestu do Kórei. Partia sa pre mňa vôbec nevyvíjala dobre. Bol som biely a dosť som prehrával, ale potom sa súper príliš uspokojil a hral defenzívne, takže sa mi zo šťastím nakoniec podarilo vyhrať tiež o 1,5 bodu. 

Tento ročník turnaja sme si v sobotu ešte spríjemnili nočným rengo, na ktoré nás zlákal Kurt Paar s pádnym argumentom, že má 4 litre burčáku a potrebuje, aby mu ho pomohol niekto vypiť. Takže nedeľné partie boli pre mňa náročné. Najprv som viac menej v pohode uhral povinnú výhru s Marcelom Gruenauerom z Rakúska (2K). Potom ale prišla 2. kľúčová partia - išlo o 3. bod a 3. miesto v turnaji. Hral som s Martinom Smerekom (1D) a môj výkon zďaleka na výhru nestačil. Prehral som asi o 10 bodov.

 Na moje veľké prekvapenie som napriek tomu skončil na 3. mieste. Táto kuriózna záhada sa vysvetlila tým, že Martin nehral jedno kolo, tým pádom nebol v top grupe a začínal s o 1 bod nižším MacMahon koeficientom. Takže aj keď uhral 3 body, MacMahon sme mali rovnaký a pomocné kritériá som mal pochopiteľne lepšie ja. Pravidlá sú niekedy veľmi nespravodlivé. Niekto uhrá 3 body zo štyroch a skončí horšie ako niekto, kto uhral len 2 body z piatich. 

Budúci ročník turnaja môžem všetkým vrelo odporučiť.

 JW

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.