Slovenská Asociácia Go

SAG - vstup
Dokumenty
Pravidlá
Turnaje
Go - Fórum
Go - partie
Linky
Rating - Hráči
Kluby
Nástroje na hru
Programy - stiahni!

 






Mramor s.r.o.

Sponzor
SAG - Fórum, názory, články...
Fórum na SAG ... ako časopis

V tomto fóre - na serveri SAG - budú ucelené oznamy, články, názory, polemiky, komentáre. Ak bude viac ako 3-5 tém (článkov), dostane každá svoj samostatný link (podstránku).

Tip: ak máte problém (v partii) pošlite ho aj s obrázkom postavenia - alebo s linkom kde sa partia nachádza (IYT, Dragon, a podobne).

  • Aktuálne : Go-fórum (GoWeb) - môžete okamžite uviesť svoje názory, reagovať na aktuálne témy a problémy v SAG.
  • Príspevky, články, návrhy, problémy, partie...


    Go - dejiny


    existujú niekde spracované "dejiny go na Slovensku"?

    Iste mnohí nevedia, že stopy po GO boli nájdené u nás v Devínskej Novej Vsi z obdobia 7.storočia po Kristovi !

    Citát z "e-goban": První hmatatelné stopy po hře go u nás pocházejí až ze sedmého století po Kristu. Jejich zdrojem jsou především stará slovanská žárová pohřebiště. Ačkoli byla tato vzhledem k malé sociální stratifikaci tehdejší slovanské společnosti téměř bez milodarů, přeci jen se nám dochovaly některé drobné, ale velice významné nálezy, z nichž lze usuzovat, že naši předci pravděpodobně již go znali. Otázkou však zůstává, zda- li jej rovněž hráli. Považujeme totiž za prokázané, že tuto hru s sebou přivezli z Asie avarští nájezdníci, ...
    Nejvýznamnější nález pochází z avarsko-slovanského pohřebiště v Devínské Nové Vsi. U jedné z honosnějších uren, podle vnějších atributů zřejmě náležející významnému avarskému válečníkovi, bylo nalezeno 123 pazourkových a 111 pískovcových opracovaných kamínků.

    Celý článok "Kapitoly z dějin go u nás" pozrite na
    e-goban: Kap. I.: "Ludus diabolicus"

    Myslím, že by nebolo na škodu napísať, ako sa go u nás zaviedlo v súčasnej (modernej) dobe. Pekne to spracovali naši českí priatelia (Aleš Cieplý) na stránke ČaGo dejiny.
    Z textu sa dozvieme o významnom podiele Ing. Ivana Oravca pri zakladaní go na Slovensku. Ja sám si spomínam na klub v Krasňanoch, kde ma prvý krát zaviedol Vlado Krejčí.
    Keď pozerám Históriu majstrovstiev republiky v "go" (samozrejme ešte Československej) je z počiatku zrejmá dominancia Slovenských hráčov. (Lašák, M.Jadroň, M. Poliak). Vlado Krejčí v rokoch 1977-1985 vydal najmenej 12 kníh o go, z ktorých sa učili a študovali všetci súčasní danoví hráči.

  • 0 - Dobrá forma
  • 1 - Hráme GO
  • 2, 3 - Cesta k shodanu 1. a 2. diel ... a ďalšie (základy od 9 handicapu až po rovné partie !
  • 4,5 - Základné taktiky a stratégie (2 diely)
  • 11, 12 - Go - najfascinovanejšia hra sveta

    Vtedy sa ešte "cyklostylovalo" !!! Dnešní mladí hráči už ani nevedia čo to je - dnes iba klikajú "Print-page", ale tam sa tvorila súčasná sila dnešných danových hráčov. Bola by nesmierna škoda, túto históriu nazaznamenať.

    Navrhujem, aby výbor objednal a honoroval spracovanie textov "O vzniku GO na Slovensku"



    Go vo vlaku

    Go na železnici

    Cestujete vlakom na trati Bratislava-Žilina-Košice? Máte záujem o Go? Ak využívate rýchlik Chopok odchádzajúci z Bratislavy v piatok o 15:15 zavolajte na číslo 0903 595514. Rád sa Vám budem venovať. Od výkladu pravidiel až po vážnu partiu. Platí aj pre úplných začiatočníkov!

    Ladislav (3 kyu)



    Vladimír Krejčí
    4.10.1930 - 27.9.2009

    So smútkom oznamujeme všetkým goistom, že nás opustil dlhoročný člen Vladimír Krejčí.

    Poznali sme ho ako dobrosrdečného, optimistického človeka veselej povahy, milovníka prírody. Hrával aj hokej, šachy, bridž.

    Bol členom Veteran klubu Tatra Bratislava. Spomienka členov

    Zaslúžil sa významnou mierou o propagáciu, popularizáciu a šírenie go na Slovensku od jeho začiatkov v roku 1974.
    Pamätáme si ho ako prekladateľa a vydavateľa go literatúry a tvorcu videoarchívu slovenských go turnajov.

    V go dosiahol triedu 4kyu.Spomíname na posledný turnaj, ktorého sa zúčastnil.

    Česť jeho pamiatke.


    V typickej pozícii





    Budúcnosť webu

    Koncom mája som dostal mail od Ing. Martina Strelku (prezidenta SAG):

    Nazdar Rasto,
    pocas turnaja na Kamennom Mlyne chcem prebrať "buducnost" webu. Mame zaujemcov, ktori by radi videli web inovovany.
    Navrhol som uskutocnit "diskusne forum" niekedy pocas programu festivalu.

  • Pretože maily s podobnou témou som dostal už pred polrokom, rozhodol som sa zložiť správcovstvo web-stránky.

    Chce to zmenu!

    Nakoniec stránku som vytvoril ešte v roku 2001 (!) a odvtedy ju spravujem.

    Chcem poďakovať za spoluprácu s viacerými členmi asociácie a potvrdiť, že nepísaná zmluva medzi výborom SAG a mnou bola po celých 10 rokov plnená bez väčších problémov. Dobre sa mi spolupracovalo s "dodavateľmi" podkladov (osobitne s Košičanmi :-) , aj keď som neraz menil a opravoval dokumenty i na druhý deň po zverejnení.

    Nedá mi na záver informovať "neznalých", že túto prácu som robil s radosťou a "z lásky ku go". Moja "mzda"/odmena 100 EUR ročne (!) to asi vystihuje. Server Slovenská asociácia GO SAG obsahuje (teraz) asi 8000 súborov (nerátajúc prepísané/vymazané počas 10 rokov) a s každým bola "robota".

    Počas môjho pôsobenia internetové Go-web stránky pribúdali i "odchádzali" a ja som pyšný, že my sme išli ako "švajčiarske hodinky".

    Takže: tento text môžete brať ako:

    • pochopenie náznaku výboru (prezidenta) SAG na dobrovoľné odstúpenie
    • "nepísanú" výpoveď (podobne ako zmluva s výborom).
    Pravdaže stránku budem spravovať do 30. júna 2011, ak nový webmajster nenastúpi skôr. (Spracovanie-publikovanie "Slovenského festivalu go".)

    Všetkým hráčkam, hráčom go i návštevníkom stránky želám veľa úspechov v živote i na gobane!

    Rastislav Vallo
    Horná Potôň, 30. mája 2011


    Ak by sa niekto chcel vyjadriť, relevantné e-adresy sú dostupné na stránkach
    Diskutovať možno na : Go-fórum (GoWeb)

    Komentáre:

    Slávo Králik mailom (7. 6. 2011)

    P.S: Svoje rozhodnutie o ukončení správcu stránky by si mohol prehodnotiť, nakoľko nikdy stránka SAG nefungovala tak dobre, kvalitne a spoľahlivo ako posledných 10 rokov. Noví záujemcovia nech najskôr niečo ukážu a potom nech sa rozhoduje, či je vhodné niečo meniť. A stránky môžu fungovať aj 2 - 3 a navzájom sa dopĺňať. Za doterajšiu spoluprácu ďakujem, želám všetko dobré.

    Pozn. R.V.: Ďakujem za uznanie - za posledné dni ich bolo viac...
    Nie je problém, aby som do "nejakého" adresára www.sago.sk/novy-web1, 2...) vložil inovované stránky, prípadne dal na ne odkaz/link.

    Lukáš Vyletel mailom 11. 6. 2011 - v plnom znení a so súhlasom autora
    (Kandidát na webmajstra SAG)

    Dobry den,

    ja som jeden z tych ludi, ktori sa obratili na vybor s navrhom na zmenu webu. Bol by som velmi rad, keby ste prisli na Kamenny mlyn a mohli by sme sa porozpravat o buducnosti webu SaG.

    Rad by som vam predstavil moju viziu. V prvom rade chcem povedat, ze som profesionalny tvorca webu-je to moja praca, zivim sa tym. Tato stranka vznikla pred 10 rokmi a odvtedy sa na internete velmi vela zmenilo. Preco ma teda zmysel nieco menit na stranke webu? Resp preco ju uplne od zakladu prerobit?

    V prvom rade stranka je malo interaktivna. V podstate su to len informacie a ludia sa nemozu zapojit do nejakej diskusie. Ano, vzniklo sice nejake forum, vsimol som si, ale to forum je mrtve, na stranke sa nevenovala velka pozornost tomu, aby sa na fore nieco dialo, tomu foru chyba tiez struktura. Chyba vsak napriklad moznost pridavat komentare k clankom, zaregistrovanie hraca/zaujemca o go na portali a podobne. Ja si uvedomujem, ze toto vsetko su narocne veci, ktore jednak su narocnejsie po technickej stranke a zaberaju cas. 100€ rocne urcite nie je odmena hodna takejto prace. Napriek tomu som sa rozhodol, ze sa do podobneho projektu pustim bez naroku na odmenu a ako ste to napisali vy v prispevku o buducnosti webu "z lasky ku go". Uz teraz som vytvoril registracny system na turnaje a system na vytvaranie turnajov, ktory je dostatocne flexibilny->organizator turnaja si moze sam napisat, ake otazky sa chce ucastnika turnaja opytat a akou formou chce od ucastnika turnaja dostat odpoved. Teda ci chce textovu odpoved, alebo vybrat si jednu polozku z rolovacej ponuky, ci jednoduche zaskrtavacie tlacitko.

    Moze si este zadefinovat niekolko drobnosti. To, ze tomu systemu este stale chyba par drobnosti, alebo inych uzitocnych funkcii je vec druha, ale to sa da v pripade urgentnej potreby doplnit. Dolezite je, ze tak ako ten system je, uz je pouzitelny na vytvaranie turnajov. Moja snaha do buducna bude zintegrovat tento system so strankou SaG a v podstate "donutit" organizatorov turnajov pouzivat tento system, ktory by sa stal jednotnym.

    Uz teraz hodnota mojej vykonanej prace na tomto systeme zdaleka aj niekolkonasobne prevysuje spominanych 100€. Urobil som to preto, ze potreba po takomto systeme tu jednoducho je. Vyhodou tohto systemu totiz okrem ineho je dynamickost. A k tomu sa chcem dostat ohladom sucasneho webu SaG. Totiz system obsahuje zoznam AKTUALNYCH turnajov. Tj vzdy sa zobrazia len tie, ktore budu v buducnosti a tie, co uz boli sa nezobrazia... Toto je trochu problem webu SaG. Stale sa na stranke zjavuju turnaje, ktore uz davno uplynuli. A chapem, ze je naozaj pracne vymazavat tie informacie z HTML suboru a potom ich tam zase pracne pridavat. Mozno si pomahate dakym WYSIWYG editorom, to uz neviem, no stale to nie je "med lizat". Viem si to predstavit. Rovnako tak pridavat nove clanky, editovat atd. Formatovanie musi byt asi komplikovana zalezitost, pisat tam tie rozne znacky a podobne. Je preto aj pochopitelne, ze to chvilu trva, kym sa objavi novy obsah na stranke. Ale sam asi vidite, ze je to aspon do istej miery nepohodlne. Ze by sa to dalo robit aj lahsie. A o tom je aj vizia, ktoru som predlozil vyboru Slovenskej asociacie Go. Chcem, aby bol web hlavne lahky na udrzbu. Tak, aby pridavanie noveho obsahu bolo iba obycajne napisanie clanku a kliknutie na tlacitko "Ulozit" a clanok sa automaticky zobrazi medzi novinkami. Prepojit uz hotovy registracny system na turnaje s webom SaG a nechat system nech automaticky sam zobrazi iba tie turnaje, ktore sa este len stanu, nie tie, ktore uz skoncili. Vyhodou takeho systemu bude okrem jednoduchosti na pouzivanie aj to, ze uz na to nebude len jeden clovek. Napriklad ked bude chciet autor turnaja zverejnit spravu o turnaji, tak ju bude moct napisat sam a v momente ako ju napise sa zobrazi na stranke, nebude musiet cakat na administratora stranky, aby to tam pridal. To je velmi cenna pomocka jednak pre organizatorov turnajov, ale aj pre administratora stranky, ma podstatne menej starosti.

    Cize toto je zakladom mojej vizie v suvislosti s webom SaG. Aby sa dal obsah pridavat jednoducho a aby bol dynamicky. Co mozno najlahsi na udrzbu. Dufam, ze takato vizia sa vam zda racionalna a viete sa s nou stotoznit. Ja viem, ze vam sa to velmi neoplati, prerabat to za tak nizky financny obnos. Ja som ochotny to urobit, nebudem na to sam, este sa mi ponukol jeden clovek a verime tomu, ze to usilie sa nam vrati v lepsie fungujucej Go komunite a v pripadnych novych zaujemcoch o Go. No zda sa mi trochu skoda, ze chcete to zrazu len tak zavesit na klinec, pretoze si myslite, ze vas niekto chce odstrcit. To urcite nikto nikdy nechcel. To si len trochu zle interpretujete vyjadrenia Martina Strelku, pripadne este niektorych inych ludi. Ja ako asi najhlavnejsi iniciator tejto myslienky by som bol rad, keby ste s webom SaG ostali aj nadalej. Stranka urcite bude potrebovat niekoho, kto bude clanky zverejnovat. Viem si predstavit, ze par ludi sa aj tak vyjadri, ze im sa do toho velmi nechce a preto budu posielat emaily na administratorov stranky, aby za nich nieco pridali. Taktiez bude potrebne zabezpecit pripadne nahratie novych dokumentov a podobne veci, najde sa urcite niekolko veci, kde ocenime kazdu pomoc. Ak by ste nadalej boli ochotny spolupracovat na webe SaG, bolo by to urcite len v prospech komunity. Samozrejme na to budem k dispozicii i ja a ten dalsi dobrovolnik na obnovu webu SaG. Ja len nechcem, aby ste na to boli jednak sam->v pripade, ze napr z nejakych dovodov nebudete moct docasne pridavat obsah na web, ze napr budete odcestovany, tak stranka nebude musiet na vas cakat, napise to tam niekto iny a tiez nechcem, aby uprava a pridavanie noveho obsahu bola taka krkolomna, ako je teraz. Bude to pohodlnejsie aj pre vas. A tiez je tam par inych drobnosti, ktore si myslim, ze by v modernom webe nemali co robit. Ale to uz su aj veci na diskusiu, napr dizajn stranky a podobne. A prave preto aj ja-ako hlavny iniciator zmeny webu SaG-vas pozyvam na diskusiu o buducnosti webu asociacie na Kamenny mlyn. Mate uz za sebou vela skusensoti s komunitou a pracou s organizatormi turnajov a vybormi(pricom ja poznam niektorych ludi len velmi zbezne) a tieto skusenosti su len na prospech celej komunite Go.

    Nech sa vam dari a vela dobreho.
    S pozdravom,
    Lukas Vyletel
    Blog na SME


    Budúcnosť webu po druhé

    Milí goisti.

    Ako je vám už známe, predchádzajúci dlhoročný správca webu, Rastislav Vallo, ukončil svoje pôsobenie v tejto funkcii. Web Slovenskej asociácie Go však napriek tomu pokračuje s novými správcami. Noví správcovia webu SaG sa rozhodli vytvoriť web SaG úplne nanovo a preto už v dohľadnej dobe po doriešení drobných technických problémov Vám prinesieme nový dizajn stránky, no hlavne niekoľko nových funkčností. Veríme, že zmenou webu sa zlepší komunikácia medzi výborom a hráčmi a prinesie to pozitívne zmeny pre celú slovenskú Go scénu.

    Táto zmena ale znamená, že mnohé z dokumentov súčasného webu zmiznú. Súčasný web SaG obsahuje príliš veľké množstvo informácií na to, aby sme ich boli schopní zahrnúť do nového webu. Budeme nahrávať len podstatné informácie a články. Vopred vám touto cestou chcem oznámiť, že súbory zo sekcie Go-partie(ktoré sú z veľkej časti neaktuálne) zmiznú. Zachováme všetky dokumenty, ktoré vydal výbor SaG, článok o pravidlách, programoch hrajúcich Go, kluby a nejaké ďalšie články, ktoré považujeme za dôležité. Z tohto dôvodu Vám odporúčame v dohľadnej dobe si stiahnúť a skopírovať všetky súbory, ktoré z nejakých dôvodov potrebujete/chcete.

    POZOR! Súčasný web budeme zálohovať. To znamená, že všetky dáta ostanú zachované, len už nebudú súčasťou nového webu. Túto verziu webu sprístupníme vrámci technických možností na inej adrese(zverejníme ju, keď to bude aktuálne). Vzhľadom na to, že táto stránka bola robená na súčasnú doménu www.sago.sk, je možné, že keď tento web presunieme, nebudú niektoré odkazy fungovať. Našou snahou bude sfunkčniť podľa možnosti čo najviac súborov, pokiaľ by ste narazili na problém, dajte nám o ňom prosím vedieť a pokúsime sa zabezpečiť sfunkčnenie daného odkazu.

    Zároveň Vás týmto chcem požiadať, aby ste si po zmene webu prípadne prezreli nový web a pokiaľ považujete nejaký dokument/článok zo súčasneho webu za dôležitý a nenájdete ho na novom webe, prosím napíšte nám to. Prípadne ak už vopred viete o dokumentoch, ktoré by nemali na novom webe chýbať(a nespomenul som ich), napíšte na emailovu adresu vyletel at gmail . com

    Touto cestou sa tiež chcem v mene celej goistickej komunity poďakovať pánovi Vallemu za ochotu a prácu, ktorú odviedol pri vedení webu asociácie. Preberáme štafetu z neľahkej pozície, keď komunita už je zvyknutá na nejaký štandart ohľadom webu a my sa budeme musieť snažiť tento štandart minimálne vyrovnať, no našou snahou bude hlavne túto latku prekonať. Môžem potvrdiť, že práca správcu webu nie je ľahká úloha, obzvlášť, ak sa udržuje stránka, ktorá funguje už veľmi dlho. Zmena webovej prezentácie SaG je okrem iného motivovaná práve zvýšením komfortu pri správe webstránky. Ďalej by som sa chcel pánovi Vallemu ospravedlniť za komunikačné problémy, ktoré nastali ku koncu jeho pôsobenia.



    Dúfame, že sa Vám nový web bude páčiť.
    S pozdravom,
    Lukáš Vyletel,
    nový správca webu SaG

  • © 2001 SAG - Slovenská Asociácia Go
    Rastislav Vallo