V piatom kole majstrovstiev tímov sme boli opäť úspešní

uverejnil:Juraj Waczulik 06.01.2016 | kategória:Medzinárodné Go podujatia

Včera sme vyhrali s tímom Belgicka 3:1 a tým pádom sa stále držíme na 2. mieste v tabuľke hneď za Izraelom, ktorý ako jediný tím (okrem nás) má plný počet bodov (5 víťazstiev) a vedie pred nami o 3 pomocné body. Prvý bod získal pre nás Palko už v pondelok, takže pred utorkovým zápasom sme viedli 1:0. Do utorkového zápasu nastúpili Xaver, Martin Reindl a Peťo Smolárik. Pretože som zas bol dlho v robote, nestihol som sledovať všetky partie. Martin bol biely a vyhral s 2. danom (súper sa vzadal).

 Xaverko bol čierny a otvorenie začal so san-ren-sei. Pár prvých ťahov vyzerala partia celkom kľudne, ale potom biely odstrihol 3 čierne kamene v strede dolnej strany dosky a Xaverko sa rozhodol, že sa ich len tak nevzdá. Podarilo sa mu ich zachrániť a vytvoril v strede dosky živú skupinu. Súper sa však vďaka tomu posilnil a zaútočil na dva osamotené čierne kamene v pravo. To následne viedlo k tomu, že biely získal živú skupinu pravom dolnom rohu, ktorý bol pôvodne čierny a tiež dobil pravý horný roh, pričom čierny získal len ďalšiu skupinu s dvomi očami.  

Myslím, že keby sa bol biely v tomto bode zastavil, spočítal stav partie a riadne sa zamyslel, tak by pre čierneho bolo ťažké vyhrať. Našťastie však biely bez dlhého rozmýšľania zaútočil na čierneho pozíciu v hornej časti dosky takým spôsobom, že z toho bolo viac škody ako osohu. Nakoniec musel v gote zachraňovať vlastnú skupinu, ktorá týmto útokom vznikla. Navyše si v zápale boja nevšimol, že jeho druhá asi 40-kameňová skupina, ktorá sa ťahá cez celú dosku nemá dve oči. Xaver zahral pár vynucovacích ťahov, pričom posledným z nich vypichol bielej skupine oko. Biely miesto toho, aby svoju skupinu oživil, znovu zaútočil a bolo po partii.

Peťo hral na poslednej doske s čiernymi. Na začiatku to išlo ľavá pravá, aj keď si dovolím považovať za chybu v otvorení to, že umožnil súperovi urobiť v pravom hornom rohu závoru a ideálne šírenie pozdĺž hornej strany. To však vykompenzoval tým, že sa mu následne podaril prienik do súperovho územia v pravo hore.

Potom tam ale musel chodiť nejaký čert ako hovorieva Stano Jakubec, lebo Peťo začal robiť jednu chybu za druhou. Najprv nechal zadarmo pripojiť súperovi kamene na pravej strane, potom nezabil súperovu skupinu v ľavom hornom rohu a nakoniec nezachránil svojich 5 kameňov na hornej strane dosky. Potom už mohol pomôcť len zázrak. Ten sa  sa však nekonal a po strate ďalších dvoch skupín sa Peťo vzdal.

Situácia v skupine vyzerá zatiaľ takto: Okrem Izraelu máme v lige ďalšie dva silné tímy, s ktorými sme ešte nehrali a sú vážnymi kandidátmi na postup. Sú to Maďarsko a Poľsko. Maďari majú zatiaľ dve víťazstvá, jednu remízu (s Poľskom) a jednu prehru (s Izraelom). V piatom kole vedú 2:1 s Rakúskom. Dnes sa dohráva posledná partia medzi Viktorom Linom a Csabom Merom. Ak by Lin vyhral, veľmi by nás to potešiloJ. Po piatok kole budú na nás strácať tri alebo 4 body. Poliaci majú tri výhry, jednu remízu (s Maďarskom) a jednu prehru (s Izraelom), čiže strácajú na nás 3 body. Všetky tri konkurenčné tímy už spolu hrali, takže ich už čakajú slabší superi, teda okrem násJ.

 Ďalšie kolo hráme 26.1. so Švajčiarskom. Držte nám palce!

 JW (Captain)


Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.