V treťom kole Pandanet GETC sme opäť vyhrali

uverejnil:Juraj Waczulik 28.10.2015 | kategória:Medzinárodné Go podujatia

V treťom kole sme vyhrali 3:1 nad Nórskom a vzhľadom na to, že Izraelci vyhrali nad Poľskom rovnako 3:1, zostávame na 2. mieste v tabuľke.

 

Priebeh zápasu bol vcelku dramatický. Prvý zvíťazil Maroš Kráľ na druhej doske s čiernymi kameňmi. Podarilo sa mu vybudovať veľké územie na pravej strane dosky, ale stratil v strede 6 kameňov, takže partia bola celkom vyrovnaná. Potom však súper spravil chybu keď tenukoval zahnutie v pravom dolnom rohu. Pravdepodobne si neuvedomil, že jeho skupina tým pádom živá iba cez ko. Maroš nezaváhal a po pár ťahoch, počas ktorých zredukoval počet súperových hrozieb, to ko rozohral. Partia pokračovala ešte viac ako 30 ťahov, ale nakoniec došli bielemu hrozby, a musel niečo pustiť. Maroš tak získal rozhodujúci náskok a súper sa vzdal.

Viedli sme 1:0 a ja som si povedal, že 2 body máme istéJ Situácia však bola napriek tomu nejasná. Martin Reindl na tretej doske bol v neľahkej pozícii, lebo po nevydarenom útoku na čiernu skupinu vľavo dole musel v gote spájať svoje kamene v strede, a súper prevzal iniciatívu.

Na štvrtej doske bol Martin Strelka nútený utekať so svojou bezokou skupinou cez celú dosku. Nevyzeralo to síce fatálne, ale bol pod tlakom a súper tak postupne budoval veľké územie na hornej strane dosky.

Nakoniec, ale Martin Reindl dostál svojim kombinačným schopnostiam. Skvelo zaútočil v pravom dolnom rohu, ktorý pôvodne patril súperovi a nielenže ožil, ale zároveň zabil súperovu skupinu. Tým pádom bolo po partii. V skutočnosti Martinov súper zle prečítal dosku a vybral si tú najhoršiu variantu. Mohol hrať ko „o všetko“, alebo žiť a Martina nechať spojiť. V takom prípade by bol výsledok partie stále otvorený.

Takže úž sme viedli 2:0 a ja som si povedal, že by sme mali vyhrať. Martin Strelka ešte hral, ale stál čím ďalej horšie. Jeho papierovo silnejší súper využil svoje výhodné postavenie a vyrobil na hornej strane 50 bodové územie. Navyše veľmi dobre odohral koncovku, takže na zvyšku dosky získal ďalších 20 bodov. Martin nakoniec prehral vysoko o 17,5 bodu.

Posledný dohrával Palči. Bola to kľudná partia. Jeho súper hral s rešpektom, bol pozadu ale nemal slabé skupiny. Partia mala jen jeden napínavý moment, a to na začiatku, pretože Paľko meškal a hrozilo, že prehrá kontumačne. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a Palči vyhral o 14,5 bodu.

 

Sme spolu s Izraelom jediné tímy, ktoré majú v Béčku plný počet bodov a na Izrael strácame len 1 pomocný bod. Ďalšie kolo hráme hráme 17. novembra s Tureckom, tak nám držte palce!

 

JW (Captain)

Komentáre:

Ospravedlňujem sa, za nesprávny komentár k Paľkovej partii. Nevšimol som si, že partia mala nesprávne nastavené komi, takže jej priebeh bol celý čas jednoznačný.
28.10.2015 napísal: Juraj Waczulik
Tak drzim palce. Bolo by dobre prezimovat na prvom mieste. Najlepsie aj letne prazdniny.
29.10.2015 napísal: Miroslav Poliak


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.