Pavol Lisý na turnaji Sankei

uverejnil:Lukas Vyletel 30.10.2014 | kategória:Medzinárodné Go podujatia

Pavol Lisý s Ali Jabarinom sa zúčastnili kvalifikačných zápasov o postup do turnaja Sankei. Napriek tomu, že Palovi sa nepodarilo zvíťaziť, aj tak svojím výkonom Japonsko ohúril. Okrem víťazstva v priateľskom zápase proti Hashimotovi Pavol vyhral v niekoľkých partiách s mladými japonskými profíkmi vrámci tréningu. Podľa nich by náš "Paľko" nemal žiaden problém uživit sa ako japonský Kansai Ki-In profík (vekovo ale aj výkonnostne).

Na turnaji sa však stretol s jedným z najsilnejších japonských profesionálnych hráčov Yuki Satoshim 9p. Japonskému profíkovi sa podarilo v partii zvíťaziť, avšak nemal to ani zdaľeka ľahké. Yuki si vybudoval náskok na začiatku partie, ale Palo krok za krokom jeho náskok znižoval. Napokon sa mu dokonca podarilo japonskému favoritovi zabiť dôležitú skupinu v rohu. V koncovke sa mu však nepodarilo nazbierať dostatočný počet bodov. Yuki Satoshi sa o Palovi vyjadril, že Palove čítanie bolo v niektorých bodoch lepšie ako jeho, na druhú stranu však smer jeho hry bol občas zlý.

Aliho Jabarina považovali z dvojice európskych profíkov za slabšieho; V partii Saito Tadashimu 8p však veľmi prekvapil. Súper sa koncentroval najmä na tretiu "lajnu" a Alimu prenechal stred. Po zápase izraelský goista prezradil, že väčšinou nehrá na stred, tentokrát ho však do toho súper donútil. Postúpil tak v kvalifikácii ďalej, kde sa stretol s deviatym danom, Nakano Yasuhirom, obávaný protivník len o niečo slabší od Yukiho -> Palovho súpera.

Napriek tomu, že Nakano si vybudoval náskok na začiatku hry, Alimu sa však podarilo priebeh hry zvrátiť a ujal sa vedenia. V tomto momente začali profíci komentujúci partiu zvažovať formality v prípade, že by Ali vyhral a postúpil by tak do hlavného turnaja, pretože na to nikto nebol pripravený. V koncovke však žial Ali postupne náskok strácal a napokon prehral o 3.5 boda.

Náš Pavol si pri rozbore Aliho partie uvedomil významné nedostatky európskych goistov v koncovke a po návrate do Číny sa naši profíci chcú pri dalšom štúdiu zamerať práve na ňu. 

Prví európski profíci tak zanechali v Japonsku veľmi dobrý dojem z európskeho Go a dokázali, že Európa sa začína na Japonsko doťahovať. Už teraz sa nevieme dočkať dalšieho ročníka turnaja Sankei, v ktorom by sa Alimu a Palovi snáď podarilo postúpiť do hlavného turnaja. Držíme im palce!

informácia je prebraná z EuroGo TV

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.